Hieronder vind je een overzicht met vragen over Veenwarmte. Hopelijk vind je hier het antwoord op jouw vraag!
Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden of twijfel je ergens over? Neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina.
Een warmtenet levert warmte aan huizen en gebouwen. Warmtenetten staan ook wel bekend als stadsverwarming. Je kunt een warmtenet vergelijken met één hele grote centrale verwarming of cv-installatie voor meerdere huizen en gebouwen. Doordat de warmte centraal op een duurzame manier wordt opgewekt, hebben individuele woningen geen cv-ketel meer nodig. Dat is veel efficiënter en scheelt een hoop CO2-uitstoot.
Een warmtenet is een netwerk van leidingen in de grond. Een (duurzame) warmtebron verwarmt het water in het warmtenet. Dit warme water geeft warmte af aan de afleverset in huizen en gebouwen. Een afleverset is een kastje kleiner dan een cv-ketel in je huis. Het zorgt voor het opwarmen van water uit de kraan in de keuken en de badkamer. En voor het verwarmen van radiatoren of vloerverwarming. De temperatuur in huis regel je makkelijk met de thermostaat.
Woningen en bedrijven met een aansluiting op het warmtenet zijn aardgasvrij.
Wil je meer weten over warmtenetten? Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie.
De Nederlandse overheid wil dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van gebouwen. De gemeente Veenendaal sluit zich aan bij dat doel. We willen stoppen met aardgas omdat dit bijdraagt aan de uitstoot van CO2.
CO2 zorgt voor de opwarming van de aarde en dat willen we tegengaan. Ook raakt het aardgas langzaamaan op, zorgde de winning ervan in Groningen voor aardbevingen en is de gasprijs niet stabiel. Het verwarmen van huizen en gebouwen met een warmtenet zorgt voor minder CO2-uitstoot en kunnen we ook in de toekomst blijven inzetten. Een woning die verwarmd wordt met een duurzaam warmtenet is daardoor klaar voor de toekomst.
Een warmtenet heeft heel veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
Veenwarmte is een nieuw warmtebedrijf in Veenendaal. Het is opgericht door DEVO Veenendaal en Warmtebedrijf Veenendaal. Veenwarmte wil de energietransitie in Veenendaal versnellen door nieuwe warmtenetten te ontwikkelen en beheren. Hiermee kunnen bewoners en bedrijven profiteren van alle voordelen van duurzame warmte. Samen zetten we ons in voor een toekomstbestendig en duurzaam Veenendaal.
De gemeente Veenendaal vindt het belangrijk dat de belangen van bewoners worden meegenomen als er een nieuw warmtenet wordt aangelegd. Ze wil er zeker van zijn dat de bewoners een stem hebben. Precies daarom is de samenwerking tussen DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal ontstaan. De gemeente is namelijk de enige aandeelhouder van DEVO. Doordat Warmtebedrijf Veenendaal en DEVO de krachten bundelen, wordt de kennis en jarenlange ervaring van beide bedrijven benut. Bovendien is de gemeente Veenendaal voor 51% eigenaar van het nieuwe warmtebedrijf. Daarmee zijn de belangen van bewoners goed vertegenwoordigd.
Op dit moment weten we nog niet waar het warmtenet precies komt. En dus ook niet welke huizen en gebouwen we kunnen aansluiten. We hebben samen met de gemeente Veenendaal en woningcorporatie Veenvesters in kaart gebracht welke wijken het meest geschikt zijn voor een warmtenet. De volgende stap is om de interesse bij bewoners in die wijken te peilen. Aansluiten op een warmtenet is namelijk op dit moment een vrije keuze. Het bestaande aardgasnet wordt (nog) niet verwijderd. En woningen en bedrijven kunnen ook kiezen voor een individuele warmtepomp. Zodra er genoeg interesse is, kunnen we bepalen in welke wijk(en) een warmtenet komt.
Voor het aansluiten op een warmtenet betaal je aan het begin eenmalig een bijdrage. Daarna betaal je maandelijks voor het gebruik van warmte – net als bij je gasleverancier.
Eenmalig: Je betaalt voor het aansluiten op het warmtenet een eenmalige aansluitbijdrage. De hoogte hiervan kan per wijk verschillen, omdat het samenhangt met de kosten voor de aanleg van het warmtenet. Bovendien is de hoogte van de aansluitbijdrage afhankelijk van welke subsidies er eventueel beschikbaar zijn. Als wij in jouw wijk de interesse komen peilen, dan ontvang je van ons een aanbod op maat waarin de kosten duidelijk zijn.
Maandelijks: Als je eenmaal aangesloten bent op het warmtenet, betaal je maandelijks voor het gebruik van de aansluiting en voor je warmteverbruik. Hiervoor brengen we een voorschotbedrag in rekening. Dit bedrag bestaat uit een vastrecht tarief (vaste kosten) en een variabel tarief. Het vastrecht tarief is een jaarlijks vastgesteld bedrag voor het leveren van warmte en koude, ongeacht je verbruik. Het variabele tarief wordt alleen berekend over jouw warmteverbruik voor verwarming en warm tapwater. Dat verbruik meten we nauwkeurig. Je betaalt daarvoor dus alleen wat je echt gebruikt.
Aan het begin van elk jaar stellen we zorgvuldig je maandelijkse voorschotbedrag vast. Deze kun je gedurende het jaar nog bijstellen. Verbruik je meer dan het voorschot, dan betaal jij bij in de jaarafrekening. Gebruik je minder, dan krijg je geld terug. Ons klantportaal geeft je actueel inzicht in je verbruik en kosten.
Je wilt graag verduurzamen, dat is mooi! En het is ook begrijpelijk dat je twijfelt over een investering in een warmtepomp als er misschien een warmtenet in jouw buurt komt. We raden je aan om contact op te nemen met de gemeente Veenendaal via Mijn buurt van het gas af | Duurzaam Veenendaal. Zij kunnen je meer vertellen over welke wijken de komende jaren in aanmerking komen voor een warmtenet. En ze denken graag met je mee over de verstandige verduurzamingsstappen voor jou.
De tarieven voor een warmtenet zijn anders opgebouwd dan de tarieven van gas. Het vastrecht is bijvoorbeeld hoger dan bij je gasleverancier. Daar staat tegenover dat je geen apart vastrecht aan een netbeheerder betaalt. Dat moet je bij een gasaansluiting wel betalen. Bovendien heb je als woningeigenaar zelf geen kosten meer voor het onderhoud en het vervangen van een cv-ketel.
De warmtetarieven worden door de overheid gemaximaliseerd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt aan het begin van elk jaar maximale warmtetarieven vast. Dat doet de ACM volgens het Niet-Meer-Dan-Anders principe. Hierdoor zijn de kosten vergelijkbaar met de kosten voor een gasaansluiting met een vast contract. Ook houdt de ACM er toezicht op dat warmtebedrijven nooit teveel winst maken, zodat warmte voor afnemers betaalbaar blijft.
Wat goed om te horen dat je interesse hebt in een aansluiting op ons warmtenet. Met een aansluiting op een warmtenet zet je een mooie duurzame stap. Binnenkort gaan we de interesse peilen in de eerste wijken in Veenendaal. Mocht dat jouw wijk zijn, dan nemen we dus vanzelf contact met jou op. De gemeente Veenendaal rolt de plannen voor het aardgasvrij maken van de stad in fases uit. Wil je daar meer over weten, zodat je kunt inschatten wanneer jouw wijk aan de beurt is, kijk dan op deze website.
In Veenendaal zijn er straks meerdere lokale warmtenetten: onder andere dat van DEVO in Veenendaal Oost, een klein wijknet van Warmtebedrijf Veenendaal bij de Snipstraat - Uiverstraat en dat van Veenwarmte. De aanbieder waarop je (mogelijk) kunt aansluiten is afhankelijk van waar je woont in Veenendaal.
We zijn gewend dat we voor gas en stroom kunnen overstappen op een andere aanbieder. Dat kan bij een warmtenet niet meer. Een lokaal warmtenet is redelijk klein en moet dus efficiënt werken om de kosten voor afnemers laag te houden. Op het moment dat er meerdere aanbieders op een lokaal (buurt)warmtenet zijn, leidt dit in praktijk hoogstwaarschijnlijk tot hogere prijzen voor de klant. Voor twee van de warmtenetten in Veenendaal geldt dat zij (geheel of voor het merendeel) in eigendom zijn van de gemeente Veenendaal. De gemeente heeft als doel om wijken te verduurzamen en energie betaalbaar te houden, niet om winst te maken.