Hieronder vind je een overzicht met vragen over Veenwarmte. Hopelijk vind je hier het antwoord op jouw vraag!
Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden of twijfel je ergens over? Neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina.
Een warmtenet levert warmte aan huizen en gebouwen. Warmtenetten staan ook wel bekend als stadsverwarming. Je kunt een warmtenet vergelijken met één hele grote centrale verwarming of cv-installatie voor meerdere huizen en gebouwen. Doordat de warmte centraal op een duurzame manier wordt opgewekt, hebben individuele woningen geen cv-ketel meer nodig. Dat is veel efficiënter en scheelt een hoop CO2-uitstoot.
Een warmtenet is een netwerk van leidingen in de grond. Een (duurzame) warmtebron verwarmt het water in het warmtenet. Dit warme water geeft warmte af aan de afleverset in huizen en gebouwen. Een afleverset is een kastje kleiner dan een cv-ketel in je huis. Het zorgt voor het opwarmen van water uit de kraan in de keuken en de badkamer. En voor het verwarmen van radiatoren of vloerverwarming. De temperatuur in huis regel je makkelijk met de thermostaat.
Woningen en bedrijven met een aansluiting op het warmtenet worden gemakkelijk aardgasvrij. De enige andere aanpassing die dan nog nodig is, is elektrisch koken.
Wil je meer weten over warmtenetten? Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie.
De Nederlandse overheid wil dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van gebouwen. De gemeente Veenendaal sluit zich aan bij dat doel. We willen stoppen met aardgas omdat dit bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van CO2.
CO2 zorgt voor de opwarming van de aarde en dat willen we tegengaan. Ook raakt het aardgas langzaamaan op, zorgde de winning ervan in Groningen voor aardbevingen en is de gasprijs niet stabiel. Het verwarmen van huizen en gebouwen met een warmtenet zorgt voor minder CO2-uitstoot en kunnen we ook in de toekomst blijven inzetten. Een woning die verwarmd wordt met een duurzaam warmtenet is daardoor klaar voor de toekomst.
Ja, een aansluiting op het warmtenet is veilig. Veiliger zelfs dan een aansluiting op gas. Je hebt geen kans meer op koolstofmonoxidevergiftiging of een gaslek. Je vergeet nooit meer het vuur of gas uit te zetten. En je hebt minder fijnstof in huis. Kortom: met een aansluiting op een warmtenet kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken.
Een warmtenet heeft heel veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
Veenwarmte is een nieuw warmtebedrijf in Veenendaal. Het is opgericht door DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal. Veenwarmte wil de energietransitie in Veenendaal versnellen door nieuwe warmtenetten te ontwikkelen en beheren. Hiermee kunnen bewoners en bedrijven profiteren van alle voordelen van duurzame warmte. Samen zetten we ons in voor een toekomstbestendig en duurzaam Veenendaal.
De gemeente Veenendaal vindt het belangrijk dat de belangen van bewoners worden meegenomen als er een nieuw warmtenet wordt aangelegd. Ze wil er zeker van zijn dat de bewoners een stem hebben. Precies daarom is de samenwerking tussen DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal ontstaan. De gemeente is namelijk de enige aandeelhouder van DEVO. Doordat Warmtebedrijf Veenendaal en DEVO de krachten bundelen, wordt de kennis en jarenlange ervaring van beide bedrijven benut. Bovendien is de gemeente Veenendaal voor 51% eigenaar van het nieuwe warmtebedrijf. Daarmee zijn de belangen van bewoners goed vertegenwoordigd.
Samen met de gemeente Veenendaal en woningcorporatie Veenvesters hebben we in kaart gebracht welke wijken als eerste geschikt zijn voor een warmtenet. Eén van deze gebieden ligt aan de zuid- en oostkant van het centrum van Veenendaal. Het gaat om delen van Schrijverswijk, Meestersweide, Dragonder-Zuid en Engelenburg. In het kaartje zie je de precieze grenzen van het gebied.
De volgende stap is om de interesse bij bewoners in dit gebied te peilen. Veenvesters vraagt de mening en toestemming van de huurders die daar wonen. Woningeigenaren en bedrijven kiezen zelf of zij willen aansluiten. Zij kunnen ook nog kiezen voor een andere oplossing, zoals een individuele warmtepomp. Zodra er genoeg interesse is, weten we of er echt een warmtenet in dit gebied komt. Daarna volgt nog een formeel vergunningstraject.
Dat weten we nog niet zeker. We zijn ver met het onderzoek naar het warmtenet. Technisch gezien weten we al dat het in een groot deel van de buurt mogelijk is. Sterker nog: het is een hele slimme en efficiënte oplossing voor dit gebied. Nu onderzoeken we hoe we er ook voor kunnen zorgen dat het goed betaalbaar is voor bewoners. Dat is onder andere nog afhankelijk van subsidies van de rijksoverheid. We willen zeker weten dat we bewoners een goed aanbod kunnen doen. Als duidelijk is wat een aansluiting op het warmtenet bewoners gaat kosten, gaan we de volgende fase in. Dan gaan we met bewoners in gesprek over wat een aansluiting op het warmtenet betekent.
Goed om te weten: het warmtenet komt er niet in één keer voor de hele buurt. Op deze kaart zie je waar het nieuwe warmtenet precies gepland is. Ligt jouw woning buiten dit gebied? Dan duurt het nog een tijdje voor we hier aan de slag gaan met een warmtenet. Ligt jouw woning binnen het gebied? Dan nemen de gemeente en Veenwarmte in de loop van 2025 contact met je op.
Je wilt graag verduurzamen, dat is mooi! En het is ook begrijpelijk dat je twijfelt over een investering in een warmtepomp als er misschien een warmtenet in jouw buurt komt. We raden je aan om contact op te nemen met de gemeente Veenendaal via Mijn buurt van het gas af | Duurzaam Veenendaal. Zij kunnen je meer vertellen over welke wijken de komende jaren in aanmerking komen voor een warmtenet. En ze denken graag met je mee over de verstandige verduurzamingsstappen voor jou.
Voor het aansluiten op een warmtenet betaal je aan het begin eenmalig een bijdrage. Daarna betaal je maandelijks voor het gebruik van warmte – net als bij je gasleverancier.
Eenmalig: Je betaalt voor het aansluiten op het warmtenet een eenmalige aansluitbijdrage. De hoogte hiervan kan per wijk verschillen, omdat het samenhangt met de kosten voor de aanleg van het warmtenet. Bovendien is de hoogte van de aansluitbijdrage afhankelijk van welke subsidies er eventueel beschikbaar zijn. Als wij in jouw wijk de interesse komen peilen, dan ontvang je van ons een aanbod op maat waarin de kosten duidelijk zijn.
Maandelijks: Als je eenmaal aangesloten bent op het warmtenet, betaal je maandelijks voor het gebruik van de aansluiting en voor je warmteverbruik. Hiervoor brengen we een voorschotbedrag in rekening. Dit bedrag bestaat uit een vastrecht tarief (vaste kosten) en een variabel tarief. Het vastrecht tarief is een jaarlijks vastgesteld bedrag voor het leveren van warmte en koude, ongeacht je verbruik. Het variabele tarief wordt alleen berekend over jouw warmteverbruik voor verwarming en warm tapwater. Dat verbruik meten we nauwkeurig. Je betaalt daarvoor dus alleen wat je echt gebruikt.
Aan het begin van elk jaar stellen we zorgvuldig je maandelijkse voorschotbedrag vast. Deze kun je gedurende het jaar nog bijstellen. Verbruik je meer dan het voorschot, dan betaal jij bij in de jaarafrekening. Gebruik je minder, dan krijg je geld terug. Ons klantportaal geeft je actueel inzicht in je verbruik en kosten.
In de gemeente Veenendaal verwachten we dat de komende 25 jaar meerdere wijken op een warmtenet worden aangesloten. Dat geldt voor koop- en voor huurwoningen. Maar in welke wijken precies een warmtenet komt te liggen, weten we nog niet. De gemeente onderzoekt per wijk of een warmtenet een goede oplossing is. Hierin werken zij samen met woningcorporatie Veenvesters en met warmtebedrijven zoals Veenwarmte. Bij het doel om aardgasvrij te worden, staan de belangen van bewoners voorop. De gemeente Veenendaal en Veenvesters willen er zeker van zijn dat bewoners een duurzame, betaalbare en betrouwbare warmte krijgen.
Als Veenwarmte een plan heeft voor een warmtenet in jouw buurt, informeren wij je hier ruim op tijd over. Ook vertellen we je dan wat je hiervan gaat merken. We informeren je nadat we zeker weten dat een warmtenet technisch haalbaar is. En als duidelijk is wat het gaat kosten. Zo heb je als bewoner genoeg informatie om te beslissen of je jouw woning aan wilt laten sluiten. Als Veenvesters plannen maakt om woningen in dit gebied aan te sluiten op het warmtenet, vraagt zij eerst de mening en toestemming van de huurders die daar wonen.
Voor het maken van warmte is energie nodig. Een duurzaam warmtenet zoals dat van Veenwarmte, maakt gebruik van duurzame energiebronnen. Veenwarmte gaat een mix van duurzame bronnen gebruiken. We zetten bijvoorbeeld de restwarmte van een groot industrieel gebouw in. En we gaan lucht/water-warmtepompen gebruiken. Om de pieken van de warmtevraag op te vangen, bijvoorbeeld op hele koude winterdagen, zetten we in het begin af en toe ook nog aardgas in als warmtebron.
Een deel van al deze bronnen kunnen we direct inzetten voor het nieuwe warmtenet. Een ander deel koppelen we later aan het warmtenet. Dat maakt uitbreiding van het warmtenet in de toekomst mogelijk.
In Veenendaal zijn er straks meerdere lokale warmtenetten: onder andere dat van DEVO in Veenendaal-oost, een klein wijknet van Warmtebedrijf Veenendaal bij de Snipstraat - Uiverstraat en dat van Veenwarmte. De aanbieder waarop je (mogelijk) kunt aansluiten is afhankelijk van waar je woont in Veenendaal.
We zijn gewend dat we voor gas en stroom kunnen overstappen op een andere aanbieder. Dat kan bij een warmtenet niet meer. Een lokaal warmtenet is redelijk klein. Het moet daarom efficiënt werken om de kosten voor afnemers laag te houden. Als er meerdere aanbieders op een lokaal (buurt)warmtenet zijn, leidt dit in praktijk waarschijnlijk tot hogere prijzen voor de klant. Voor twee van de warmtenetten in Veenendaal geldt dat zij (geheel of voor het merendeel) in eigendom zijn van de gemeente Veenendaal. De gemeente heeft als doel om wijken te verduurzamen en energie betaalbaar te houden, niet om winst te maken.
Wat goed om te horen dat je interesse hebt in een aansluiting op ons warmtenet. Met een aansluiting op een warmtenet zet je een mooie duurzame stap. Binnenkort gaan we de interesse peilen in de eerste buurten in Veenendaal. Welke dat zijn, zie je op dit kaartje. Woon je in dit gebied? Dan nemen we vanzelf contact met jou op. Je mag ons natuurlijk ook zelf benaderen via info@veenwarmte.nl.
De gemeente rolt de plannen voor het aardgasvrij maken van Veenendaal in fases uit. Wil je daar meer over weten, zodat je kunt inschatten wanneer jouw wijk aan de beurt is, kijk dan op deze website.
Voor het aansluiten op een warmtenet betaal je aan het begin eenmalig een bijdrage. Daarna betaal je maandelijks voor het gebruik van warmte – net als bij je gasleverancier.
Eenmalig: Je betaalt voor het aansluiten op het warmtenet een eenmalige aansluitbijdrage. De hoogte hiervan kan per wijk verschillen, omdat het samenhangt met de kosten voor de aanleg van het warmtenet. Bovendien hangt de hoogte van de aansluitbijdrage af van welke subsidies er beschikbaar zijn. Als wij in jouw wijk de interesse komen peilen, dan ontvang je van ons een aanbod op maat waarin de kosten duidelijk zijn.
Maandelijks: Als je eenmaal aangesloten bent op het warmtenet, betaal je maandelijks een voorschotbedrag. Dit bedrag bestaat uit een vastrecht tarief (vaste kosten) en een variabel tarief.
Aan het begin van elk jaar stellen we zorgvuldig je maandelijkse voorschotbedrag vast. Dit kun je gedurende het jaar nog bijstellen. Verbruik je meer dan het voorschot, dan betaal je bij in de jaarafrekening. Gebruik je minder, dan krijg je geld terug. Ons klantportaal geeft je actueel inzicht in je verbruik en kosten.
Nee, je bent niet verplicht om aan te sluiten op het warmtenet. Zodra we weten wat de aansluiting kost, gaan we de interesse peilen bij bewoners. We doen je dan een concrete aanbieding. En we bespreken de voor- en nadelen. Zo kun je zelf afwegen of je jouw woning wilt laten aansluiten. Wel is het zo dat we het warmtenet het meest voordelig kunnen aanleggen als minimaal 50% van de particuliere woningeigenaren meedoet. Bovendien is het goed om te weten dat op een gegeven moment iedereen van het aardgas af moet. Wil je dus niet meedoen met het warmtenet, dan zul je (op termijn) een individuele oplossing voor jouw woning moeten regelen.
Hoe de energielevering van een Vereniging van Eigenaren is geregeld, verschilt per VvE. Zo zijn er VvE’s die nu gezamenlijk één gasaansluiting en één cv-ketel hebben. Zij verrekenen het energieverbruik onderling. Er zijn ook VvE’s waarbij elke woning een eigen gasaansluiting en cv-ketel heeft. En zo zijn er nog meer varianten. Het verschilt daarom dus ook per VvE hoe de overgang naar het warmtenet het best geregeld kan worden.
Veenwarmte gaat graag in gesprek met VvE’s over wat er in jullie situatie nodig is. We bekijken hoe jullie het nu geregeld hebben. En we onderzoeken samen met jullie de wensen en de mogelijkheden om aan te sluiten op het warmtenet. Zo komt er een aanbod op maat waar jullie met de VvE over kunnen beslissen.
Valt jullie VvE in het geplande gebied van Veenwarmte (zie dit kaartje), dan neemt Veenwarmte in de loop van 2025 contact met jullie op. Je mag ons als VvE natuurlijk ook zelf benaderen met vragen. Dat kan via: info@veenwarmte.nl.
We snappen dat dit een belangrijke vraag is. Voor een aantal dingen kun je gelukkig subsidie of financiële hulp krijgen. De gemeente Veenendaal wil dat de overstap naar aardgasvrij duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar is. Uiteindelijk moet de overstap naar aardgasvrij voor iedereen mogelijk zijn.
Veel kosten kunnen gedekt worden door bestaande subsidies. Zo kun je voor de aansluiting van een koopwoning op het warmtenet ISDE-subsidie aanvragen. Het kan zijn dat er nog extra werkzaamheden in je woning nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen van het leidingwerk van de woning of elektrisch koken. Dat is niet altijd gedekt door subsidies. Je kunt hiervoor een lening aangaan tegen gunstige voorwaarden. Kijk hiervoor op Duurzaam Wonen-lening | Duurzaam Veenendaal.
Als de kosten van het warmtenet bekend zijn, wil de gemeente Veenendaal samen met Veenwarmte en bewoners verder onderzoeken hoe we een overstap naar het warmtenet voor iedereen betaalbaar kunnen maken.
Je kunt altijd overstappen op een warmtenet. Ook wanneer je een (hybride) warmtepomp hebt. Misschien is die aan vernieuwing toe of wil je helemaal zonder aardgas wonen. Als de kosten van het warmtenet bekend zijn, wil de gemeente Veenendaal samen met Veenwarmte en bewoners verder onderzoeken hoe we een overstap naar het warmtenet voor iedereen betaalbaar kunnen maken. Dus ook als je al een hybride warmtepomp hebt en wilt overstappen naar het warmtenet. Je kunt vragen over jouw situatie stellen bij het energieloket.
Je woning van het gas af halen kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld met een individuele warmtepomp of met een aansluiting op een collectief warmtenet. Er zijn meerdere voordelen van een warmtenet ten opzichte van een warmtepomp.
Extra isoleren is altijd nuttig. Maar waarschijnlijk niet per se nodig voor het warmtenet. Dat heeft te maken met de temperatuur die het warmtenet levert. We gaan er nu vanuit dat het warmtenet warmte op 70 graden gaat leveren. Meestal kun je je woning hier comfortabel mee verwarmen. Je kunt dit trouwens zelf testen. Als je je cv-ketel op 70 graden zet en je huis in de winterperiode lekker warm blijft, is jouw huis geschikt voor een warmtenet zonder verdere isolatie.
Dat neemt niet weg dat het isoleren van je huis altijd een goed idee is. Het zorgt voor meer gemak en je bespaart op de warmtekosten. Wil je hierbij advies of hulp, kijk dan eens op Duurzaam Veenendaal.
Dit kan voor elke woning anders zijn. We gaan er op dit moment vanuit dat wij warmte leveren van 70 graden. We verwachten daarom dat je geen nieuwe radiatoren nodig hebt.
Als je wilt aansluiten op het warmtenet is er een aantal aanpassingen in je woning nodig. Je cv-ketel wordt vervangen door een warmte-afleverset. Deze is even groot of zelfs kleiner dan een cv-ketel. En er moet een aansluiting gemaakt worden van het warmtenet naar die warmte-afleverset. De werkzaamheden hiervoor vallen mee, vooral als je cv-ketel nu op de begane grond geplaatst is. Dan moeten er leidingen aangebracht worden van het warmtenet in de straat, naar de warmte-afleverset in je woning.
Staat je cv-ketel nu op een andere verdieping, dan zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Je kunt de leidingen door het huis heen laten leggen. Dat wordt altijd netjes weggewerkt in (bestaande of nieuw te maken) koven. Ook kun je kiezen om het leidingwerk aan de buitenkant van de woning te laten plaatsen. Dat ziet eruit als een soort regenpijp.
Als je van het gas af gaat, ga je ook anders koken. Je vervangt je gasfornuis dan voor een elektrische kookplaat. Bijvoorbeeld voor een keramische- of inductiekookplaat. Deze kookplaat sluit je aan op het stroomnet. Hiervoor laat je vaak een extra groep in de meterkast plaatsen. Misschien heb je bovendien ook nieuwe pannen nodig. Tot slot ligt het aan je woning of de radiatoren en kranen aangepast moeten worden. Meestal is dat niet nodig.
Voor de aanleg van een warmtenet moeten er nieuwe buizen in de grond worden gelegd. Daar gaat de warmte straks doorheen. Voor het plaatsen van die buizen moeten de straat en misschien de tuin tijdelijk open. Je wordt op tijd geïnformeerd over wanneer we dit doen. We zorgen er natuurlijk voor dat jouw huis altijd bereikbaar blijft. En het liefst plannen we onze werkzaamheden tegelijkertijd met andere werkzaamheden die in de grond moeten gebeuren.
Het zou kunnen dat je je woning over een paar jaar alsnog kunt laten aansluiten op het warmtenet. We weten alleen nog niet zeker of we dit inderdaad kunnen aanbieden. Bovendien zijn de kosten dan waarschijnlijk een stuk hoger.
Het voordeligste moment om je aan te laten sluiten, is het moment dat een warmtenet wordt aangelegd. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is het goedkoper omdat we in één keer veel woningen aansluiten. De kosten worden dan verdeeld over iedereen die meedoet. Hoe meer mensen meedoen, hoe voordeliger het wordt. Ten tweede vragen we op dit moment een grote subsidie aan bij de Rijksoverheid. Als deze wordt toegekend, betaalt de overheid een deel van de aansluitkosten. Hier profiteer je alleen van als je jouw woning laat aansluiten op het moment dat we het warmtenet aanleggen. Op een later moment geldt deze subsidie niet meer. Kortom: het is financieel verstandig om vanaf het begin mee te doen.
Voor het aansluiten op een warmtenet zijn er eenmalige aansluitkosten en maandelijkse gebruikskosten. De eenmalige aansluitkosten betaalt Veenvesters. Daarna betaal je maandelijks voor het gebruik van warmte – net als nu bij je gasleverancier.
Maandelijkse kosten: Als je eenmaal aangesloten bent op het warmtenet, betaal je maandelijks een voorschotbedrag. Dit bedrag bestaat uit een vastrecht tarief (vaste kosten) en een variabel tarief.
Over de hoogte van de tarieven hebben we goede afspraken met Veenvesters. Samen zorgen we ervoor dat de tarieven voor warmte niet hoger zijn dan bij je huidige gasaansluiting.
Aan het begin van elk jaar stellen we zorgvuldig je maandelijkse voorschotbedrag vast. Dit kun je gedurende het jaar nog bijstellen. Verbruik je meer dan het voorschot, dan betaal je bij in de jaarafrekening. Verbruik je minder, dan krijg je geld terug. Ons klantportaal geeft je actueel inzicht in je verbruik en kosten.
De techniek waarmee jouw woning wordt verwarmd, verandert en verduurzaamt. Maar voor jou als bewoner zijn er alleen kleine veranderingen. De cv-ketel wordt vervangen door een warmte-afleverset die even groot of zelfs kleiner is. Je kunt gewoon de thermostaat, radiatoren of vloerverwarming blijven gebruiken. Als je op gas kookte, wordt je gasfornuis door Veenvesters vervangen door een inductiekookplaat. Koken gaat namelijk voortaan elektrisch. En er is een vaste leverancier van het warmtenet. Dat betekent dat je niet zelf de leverancier kan kiezen. Voor sommige woningen van Veenvesters is dat is nu ook al zo, dus dat verandert dan eigenlijk niet. Voor andere woningen is dat nieuw, omdat je daar nu wel je eigen leverancier kan kiezen.
Je gaat als huurder van Veenvesters niet meer betalen dan je anders had betaald bij een gasaansluiting. Het enige dat verandert, is wie jouw energieleverancier is. Dat de kosten niet stijgen, komt mede doordat de aansluiting op het warmtenet onderdeel is van een groter renovatieproject van Veenvesters. Hierbij zorgt Veenvesters er onder andere voor dat je woning beter is geïsoleerd. Je hebt dan minder energie nodig om je woning te verwarmen. Je warmteverbruik gaat daardoor automatisch omlaag.
De samenwerking met Veenwarmte in dit gebied zegt nog niets over warmtenetten in andere wijken. Per wijk bekijken we wat de beste verduurzamingsmogelijkheden zijn. Als er een warmtenet in jouw wijk komt, informeren wij je hier op tijd over. We vertellen dan wat je hiervan gaat merken.
We verwachten wel dat in de komende 25 jaar steeds meer wijken op een warmtenet worden aangesloten. Gemeente Veenendaal wil in 2050 energieneutraal zijn. Het doel hiervan is om de uitstoot van CO2 terug te dringen. De overstap van aardgas op duurzame warmte is één van de manieren waarop dit kan. Dit is duurzamer en beter voor het klimaat
De beslissing over een aansluiting op het nieuwe warmtenet loopt via jouw verhuurder (de woningeigenaar). Veenwarmte neemt hierover contact op met de eigenaren/verhuurders zodra we een concrete aanbieding kunnen doen. Jouw verhuurder laat daarna aan jou weten of de woning inderdaad aangesloten wordt op het warmtenet. Natuurlijk kun je hierover zelf ook over in gesprek gaan met jouw verhuurder.
De tarieven voor een warmtenet zijn anders opgebouwd dan de tarieven van gas. Het vastrecht is bijvoorbeeld hoger dan bij je gasleverancier. Daar staat tegenover dat je geen apart vastrecht aan een netbeheerder betaalt. Dat moet je bij een gasaansluiting wel betalen. Bovendien heb je als woningeigenaar zelf geen kosten meer voor het onderhoud en het vervangen van een cv-ketel.
De warmtetarieven worden door de overheid gemaximeerd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt aan het begin van elk jaar maximale warmtetarieven vast. Dat doet de ACM volgens het Niet-Meer-Dan-Anders principe. Hierdoor zijn de kosten vergelijkbaar met de kosten voor een gasaansluiting met een vast contract. Ook houdt de ACM er toezicht op dat warmtebedrijven nooit teveel winst maken, zodat warmte voor afnemers betaalbaar blijft.
De kosten van een aansluiting op een warmtenet zijn de laatste tijd inderdaad niet zo positief in het nieuws geweest. Er zijn warmtebedrijven die hoge tarieven hebben en daarmee misschien een grote winst maken. Maar meestal wordt er geen eerlijke vergelijking gemaakt tussen de kosten van gasleveranciers en warmtebedrijven. De tarieven van warmtebedrijven zijn bijvoorbeeld inclusief onderhoud en vastrecht voor het distributienet. Terwijl die kosten er bij een gasaansluiting nog los bij komen.
Veenwarmte wil warmte voor iedereen betaalbaar maken. Hierover maken we afspraken met Veenvesters en de gemeente Veenendaal. Ook zijn we druk bezig om verschillende subsidies aan te vragen. Met deze subsidies kunnen we een deel van de aanlegkosten en de aansluitbijdrage betalen. Hierdoor kunnen we lagere tarieven hanteren. Wat precies de tarieven worden, kunnen wij nu nog niet zeggen. Dit is afhankelijk van de subsidies die worden toegekend.
Goed om te weten: Veenwarmte is voor meer dan de helft in eigendom van de gemeente Veenendaal. De gemeente stelt de belangen van bewoners voorop en wil graag betaalbare warmte voor alle bewoners. Natuurlijk moet Veenwarmte financieel gezond zijn om het warmtenet goed te onderhouden en beheren. Maar we zullen geen onnodig hoge tarieven vragen om alleen maar de winst te verhogen.
Zodra de afspraken met alle partijen rond zijn en er duidelijk is welke subsidies we krijgen, bepalen we de tarieven voor warmte van Veenwarmte. Die tarieven vallen altijd binnen de Warmtewet. En ze worden gecontroleerd door de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Veenwarmte gaat voor eerlijke, transparante en betaalbare warmtetarieven.