waar staan we nu?
Het nieuwe warmtenet van Veenwarmte
Veenwarmte werkt aan een duurzaam, collectief warmtenet aan de oostkant van het centrum van Veenendaal. Hiermee zorgen we voor een toekomstbestendige manier om woningen en gebouwen te verwarmen. Stap voor stap nemen we afscheid van verwarmen met aardgas. Door slim gebruik te maken van duurzame warmtebronnen, dragen we straks bij aan een schonere en energiezuinige leefomgeving.
Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de planning. En natuurlijk ook van wat dit betekent voor jouw woning of buurt.
warmte van veenwarmte
Makkelijk, veilig en betrouwbaar
Een aansluiting op ons warmtenet is makkelijk, veilig en betrouwbaar. Wij zorgen ervoor dat je altijd warmte krijgt zodra jij dat nodig hebt. Je hoeft niet zelf te investeren in een warmtepomp of andere alternatieven voor aardgasvrij wonen. Een warmtenet is een heel milieuvriendelijke en betaalbare oplossing voor verwarming. Zo verminderen we samen de CO₂-uitstoot en draag ook jij bij aan de energietransitie in Nederland.
Het aanleggen van een nieuw warmtenet gaat niet over één nacht ijs. Het is een project van meerdere jaren. We begrijpen dat je benieuwd bent naar de voortgang en informeren je daar graag over.
Status van het warmtenet
Voor dit warmtenet werken we nauw samen met de gemeente Veenendaal en woningcorporatie Veenvesters. Veenvesters en Veenwarmte hebben in een overeenkomst afgesproken met het warmtenet bij te dragen aan de verduurzaming van de huurwoningen van Veenvesters. En de gemeente Veenendaal gaf eind 2024 een officiële ondersteuningsverklaring voor de plannen voor het warmtenet.
We zijn op dit moment bezig met de ontwerp- en uitwerkingsfase. Dit betekent dat we het definitieve ontwerp maken van het warmtenet, de financiering regelen en de technische planning verder uitwerken. Zo kunnen we straks goed voorbereid en vlot aan de slag.
mijlpaal 1
Om het warmtenet te kunnen aanleggen, vragen we verschillende subsidies aan. Hiermee kunnen we een deel van de kosten van de aanleg van het warmtenet financieren. En dat zorgt er weer voor dat we straks onze warmte voor betaalbare tarieven aan bewoners kunnen leveren.
In december 2024 heeft Veenwarmte de eerste subsidie aangevraagd, de WIS-subsidie*. Als alles goed gaat, wordt deze in april of mei 2025 toegekend. Begin maart 2025 heeft woningcorporatie Veenvesters de tweede subsidie aangevraagd, de SAH-subsidie**. We verwachten dat deze in mei 2025 wordt toegekend. Met deze financiële steun wordt het warmtenet stap voor stap werkelijkheid.
Zodra de subsidies worden toegekend, gaan we door naar mijlpaal 2.
mijlpaal 2
Veenvesters gaat de komende jaren aan de slag met het onderhoud en de verduurzaming van hun huurwoningen. De aansluiting op het nieuwe warmtenet levert aan die verduurzaming een belangrijke bijdrage.
De eerste appartementencomplexen die worden gerenoveerd, staan in Engelenburg Noord. We willen de werkzaamheden voor het warmtenet zo goed mogelijk combineren met de werkzaamheden van Veenvesters. Zo zorgen we dat er zo min mogelijk overlast is. Daarom starten we dit jaar al met de aanleg van het warmtenet in Engelenburg.
In de nazomer van 2025 beginnen we met het aanleggen van het eerste deel van het ondergrondse distributienet. Dit is het netwerk van leidingen dat de warmte naar de woningen brengt. De eerste buizen gaan dan de grond in, richting het appartementencomplex Tamarinde. Vervolgens kunnen we richting het einde van 2025 in Tamarinde de warmteafleversets installeren. Hiermee maken bewoners van Tamarinde straks als eerste gebruik van het nieuwe warmtenet.
Bewoners van Tamarinde en de omwonenden in Engelenburg Noord houden we natuurlijk op de hoogte van de definitieve planning zodra we hier meer over weten.
mijlpaal 3
Na de zomer van 2025 ontvangen alle bewoners van Tamarinde duidelijke uitleg over hoe ze een contract kunnen afsluiten met Veenwarmte. Veenwarmte wordt dan namelijk hun nieuwe leverancier van warmte. We verwachten dat we eind 2025 alle woningen van Tamarinde hebben aangesloten op het nieuwe warmtenet van Veenwarmte. Dan start de warmtelevering officieel.