In Nederland lenen veel wijken zich goed voor een collectief warmtenet. Het is een efficiënte manier om veel woningen tegelijk aardgasvrij te maken. En dat tegen relatief lage maatschappelijke kosten én met minder druk op het overvolle elektriciteitsnet. Toch staat er een rem op de ontwikkeling van warmtenetten. Terwijl de tijd dringt. Meer dan honderd gemeenten, warmtebedrijven, koepelorganisaties en energiecoörporaties verenigen zich daarom in de Warmte Alliantie. Ook Veenwarmte is onderdeel van deze Warmte Alliantie. Samen doen we een oproep aan de overheid: trek de collectieve warmtetransitie vlot!
De Warmte Alliantie roept de overheid op om de ontwikkeling van warmtenetten te versnellen. Die oproep ondersteunen zij met een concreet voorstel: het Warmtebod. Dit Warmtebod brengt de oorzaken van de vertraging in de warmtetransitie in kaart. En belangrijker nog, het stelt concrete oplossingen voor.
Een belangrijke oorzaak voor de vertraging van de warmtetransitie is het gebrek aan vertrouwen. Zowel vertrouwen tussen de overheid en warmtebedrijven, als tussen bedrijven en bewoners. De partijen in de Warmte Alliantie zien verschillende manieren voor zich om dit vertrouwen te herstellen.
Om het vertrouwen bij consumenten terug te winnen, is betaalbaarheid van duurzame warmte essentieel. Daarom pleiten de partijen onder andere voor:
Hiermee kunnen warmtenetten hun maatschappelijke rol beter vervullen. Want warmtenetten hebben naast een duurzaam belang ook een sterk sociaal belang. In wijken die zich goed lenen voor een collectief warmtenet bevinden zich namelijk vaak de huishoudens die het kwetsbaarst zijn. Zij kampen met hoge energierekeningen en hebben vaak weinig ruimte om zelf te investeren in duurzame oplossingen. Juist daarom is het zo belangrijk dat in die wijken een betrouwbare en betaalbare warmtevoorziening komt.
Naast consumentenvertrouwen is financiering van warmtenetten een belangrijk onderdeel in het Warmtebod. Uit de analyse van de Warmte Alliantie wordt duidelijk dat het voor warmtebedrijven op dit moment vaak moeilijk is om tot een sluitende business case te komen. Dat heeft natuurlijk direct invloed op de tarieven voor bewoners. Daarom staan in het Warmtebod verschillende voorstellen om de toegang tot financiering te verbeteren. En om de subsidiesystemen te optimaliseren. Dat moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om te investeren in de warmtetransitie.
Veenwarmte herkent de knelpunten in het huidige systeem. Maar we gaan in de tussentijd wel gewoon van start. We zetten alles op alles om duurzame warmte van ons nieuwe warmtenet zo betaalbaar mogelijk te maken voor bewoners. We onderschrijven de analyse en de oplossingen in het Warmtebod en roepen de overheid op om hier gehoor aan te geven. En tegelijkertijd trappen we zelf niet op de rem, maar zoeken we naar oplossingen binnen de bestaande mogelijkheden. Want we willen Veenendaal helpen om zo snel en betaalbaar mogelijk aardgasvrij te worden.
Al meer dan honderd partijen ondertekenden het Warmtebod. Wil je weten welke partijen? Of wil je het Warmtebod lezen? Dat kan hier.