waar staan we nu?
Het nieuwe warmtenet van Veenwarmte
Veenwarmte werkt aan een duurzaam, collectief warmtenet aan de oostkant van het centrum van Veenendaal. Hiermee zorgen we voor een toekomstbestendige manier om woningen en gebouwen te verwarmen. Stap voor stap nemen we afscheid van verwarmen met aardgas. Door slim gebruik te maken van duurzame warmtebronnen, dragen we straks bij aan een schonere en energiezuinige leefomgeving.
Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de planning. En natuurlijk ook van wat dit betekent voor jouw woning of buurt.
warmte van veenwarmte
Makkelijk, veilig en betrouwbaar
Een aansluiting op ons warmtenet is makkelijk, veilig en betrouwbaar. Wij zorgen ervoor dat je altijd warmte krijgt zodra jij dat nodig hebt. Je hoeft niet zelf te investeren in een warmtepomp of andere alternatieven voor aardgasvrij wonen. Een warmtenet is een heel milieuvriendelijke en betaalbare oplossing voor verwarming. Zo verminderen we samen de CO₂-uitstoot en draag ook jij bij aan de energietransitie in Nederland.
Het aanleggen van een nieuw warmtenet gaat niet over één nacht ijs. Het is een project van meerdere jaren. We begrijpen dat je benieuwd bent naar de voortgang en informeren je daar graag over.
Status van het warmtenet
Voor dit warmtenet werken we nauw samen met de gemeente Veenendaal en woningcorporatie Veenvesters. Veenvesters en Veenwarmte hebben in een overeenkomst afgesproken met het warmtenet bij te dragen aan de verduurzaming van de huurwoningen van Veenvesters. En de gemeente Veenendaal gaf eind 2024 een officiële ondersteuningsverklaring voor de plannen voor het warmtenet.
We zijn op dit moment bezig met de ontwerp- en uitwerkingsfase. Dit betekent dat we het definitieve ontwerp maken van het warmtenet, de financiering regelen en de technische planning verder uitwerken. Zo kunnen we straks goed voorbereid en vlot aan de slag.
mijlpaal 1
Om het warmtenet te kunnen aanleggen, vragen we verschillende subsidies aan. Hiermee kunnen we een deel van de kosten van de aanleg van het warmtenet financieren. En dat zorgt er weer voor dat we straks onze warmte voor betaalbare tarieven aan bewoners kunnen leveren.
In december 2024 heeft Veenwarmte de eerste subsidie aangevraagd, de WIS-subsidie*. Als alles goed gaat, wordt deze in april of mei 2025 toegekend. Begin maart 2025 heeft woningcorporatie Veenvesters de tweede subsidie aangevraagd, de SAH-subsidie**. We verwachten in mei 2025 bericht over de toekenning hiervan. Met deze financiële steun wordt het warmtenet stap voor stap werkelijkheid.
Zodra de subsidies worden toegekend, neemt de gemeenteraad van Veenendaal een besluit over de financiering. Staan alle seinen op groen? Dan gaan we door naar mijlpaal 2.
mijlpaal 2
Veenvesters gaat de komende jaren aan de slag met het onderhoud en de verduurzaming van hun huurwoningen. De aansluiting op het nieuwe warmtenet levert aan die verduurzaming een belangrijke bijdrage.
De eerste appartementencomplexen die worden gerenoveerd, staan in Engelenburg Noord. We willen de werkzaamheden voor het warmtenet zo goed mogelijk combineren met de werkzaamheden van Veenvesters. Zo zorgen we dat er zo min mogelijk overlast is. Daarom starten we dit jaar al met de aanleg van het warmtenet in Engelenburg.
In de nazomer van 2025 beginnen we met het aanleggen van het eerste deel van het ondergrondse distributienet. Dit is het netwerk van leidingen dat de warmte naar de woningen brengt. De eerste buizen gaan dan de grond in, richting het appartementencomplex Tamarinde. Vervolgens kunnen we richting het einde van 2025 in Tamarinde de warmteafleversets installeren. Hiermee maken bewoners van Tamarinde straks als eerste gebruik van het nieuwe warmtenet.
Bewoners van Tamarinde en de omwonenden in Engelenburg Noord houden we natuurlijk op de hoogte van de definitieve planning zodra we hier meer over weten.
mijlpaal 3
Na de zomer van 2025 ontvangen alle bewoners van Tamarinde duidelijke uitleg over hoe ze een contract kunnen afsluiten met Veenwarmte. Veenwarmte wordt dan namelijk hun nieuwe leverancier van warmte. We verwachten dat we eind 2025 alle woningen van Tamarinde hebben aangesloten op het nieuwe warmtenet van Veenwarmte. Dan start de warmtelevering officieel.
en dan…
2026 en verder
2025 staat voor ons nieuwe warmtenet dus in het teken van de financiering, het definitieve ontwerp en de concrete start in Engelenburg. Maar het gebied waarin het warmtenet komt, is groter dan alleen Engelenburg. En naast huurders van Veenvesters, krijgen ook particuliere woningeigenaren in dit gebied de kans om aan te sluiten op het nieuwe warmtenet.
In de komende jaren verwachten we particuliere woningeigenaren een aanbod te kunnen doen. We willen dan duidelijk hebben wat een aansluiting precies gaat kosten voor hen. Als je in dit gebied woont, nemen we vanzelf contact met je op.
dat is interessant
Alles met instemming
We leggen een warmtenet natuurlijk alleen aan als er genoeg interesse is van bewoners. Voor huurders van Veenvesters geldt dat zij per appartementencomplex moeten instemmen met de verduurzamingsplannen. Als minimaal 70% van de huurders van een gebouw het eens is met de plannen, zetten we de aansluiting op het warmtenet in gang.
Ook bij particuliere woningeigenaren peilen we eerste de interesse in een aansluiting. Zodra er genoeg mensen mee willen doen, gaan we over tot de daadwerkelijke aansluiting van individuele woningen.
We houden je op de hoogte!
Je hoeft zelf niets te doen. We zorgen ervoor dat je op tijd alle informatie ontvangt over de vervolgstappen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via info@veenwarmte.nl.
Wat betekent dit voor jou?
Woon je als huurder van Veenvesters in Tamarinde? Dan ontvang je binnenkort meer informatie over wat de overstap op het nieuwe warmtenet van Veenwarmte betekent voor jouw woning.
Ben je huurder van Veenvesters in een ander complex binnen Engelenburg? Of woon je in een complex buiten Engelenburg, maar wel in dit gebied? Ook dan houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het warmtenet.
Ben je een particuliere woningeigenaar in dit gebied? We verwachten je in de komende jaren een aanbod te kunnen doen om jouw woning aan te sluiten op het warmtenet.
we geven graag antwoord
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over dit warmtenet. Wat is een warmtenet bijvoorbeeld? Waar komt het warmtenet van Veenwarmte precies te liggen? En wat betekent een warmtenet voor mij?
Op de pagina met veelgestelde vragen geven we je zo duidelijk mogelijk antwoord. Heb je een vraag die hier niet tussenstaat? Stel deze dan via info@veenwarmte.nl.
Hieronder hebben we alvast een paar vragen op een rijtje gezet.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een duurzame manier om woningen te verwarmen zonder aardgas. Het is een collectief systeem waarbij warmte centraal wordt opgewekt. Deze warmte wordt via een netwerk van leidingen verspreid naar de aangesloten woningen en gebouwen.
Wat betekent dit voor mijn energierekening?
De aansluiting op het warmtenet is vaak voordeliger dan verwarming op gas, zeker op de lange termijn. Meer details over tarieven volgen later dit jaar.
Wanneer starten de werkzaamheden?
De eerste werkzaamheden starten na de zomervakantie van 2025 in Engelenburg. We informeren bewoners vooraf over de planning en impact.
wat zijn de wis en sah?
Korte uitleg subsidies
* De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) is een landelijke subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die bedoeld is om de aanleg van het warmtenet te financieren. Voor het warmtenet in Veenendaal heeft Veenwarmte subsidie aangevraagd via de WIS. Dit is nodig om de aanleg en het beheer van het warmtenet goed te kunnen financieren.
** De Subsidie Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) is een regeling bedoeld om woningcorporaties te helpen bij het verduurzamen van huurwoningen en over te kunnen stappen op aardgasvrije oplossingen, zoals een warmtenet. Voor het warmtenet in Veenendaal heeft Veenvesters de subsidie aangevraagd via de SAH. Dit is nodig om de aansluiting van de huurwoningen van Veenvesters op het warmtenet goed te kunnen financieren.
Wat betekent dit voor bewoners?
Als de WIS en de SAH-subsidies worden toegekend:
• Kan Veenwarmte de warmteaansluitingen betaalbaar houden.
• Krijgen huurders en woningeigenaren in het projectgebied warmte voor eerlijke tarieven.
• Kan de aanleg van het warmtenet ten oosten van het centrum van Veenendaal doorgaan.
Voor uitgebreide informatie over subsidies zoals de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) en de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) kun je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer lezen over de WIS? Kijk dan hier.
Meer lezen over de SAH? Kijk dan hier.
Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie op deze pagina.
Datum laatste update: 18 maart 2025.